Pagina's

vrijdag 18 januari 2013

Kokkerellen

Vandaag een ouderwetse bonensoep gemaakt met Kievietsbonen. Het is een uitgebreid proces, maar om eerlijk te zijn, proef je dat dan ook. Gisteren de bonen al in het water gezet, zodat ze minstens 12 uur konden wellen. Vanmorgen van het vlees met de groenten en verse kruiden een bouillon getrokken. Vanmiddag het vlees eruit gehaald en in stukjes gesneden, de groenten en kruiden eruit en de soep gezeefd. Het vlees terug erin, samen met de bonen. Vanmiddag laten pruttelen, worst erbij. Ongeveer een half uur voor het opdienen heb ik nieuwe gesneden groenten erin, worst in plakjes gesneden en gegeten met roggebrood belegd me Zeeuws spek. De mannen hebben heerlijk gegeten en ik uiteraard ook ;-)


Nu staat er een rozijnenbrood in de oven en een Waldkorn staat te rijzen. Dus dit weekend  huisgemaakt brood smikkelen. Morgen staat er schaatsen op het programma, dus dat zal dubbel zo lekker smaken in de vrieskou. Ook vanmorgen de cheesecake gegeten, hierbij nog het recept voor de liefhebbers. Overigens heb ik een heel lief hart gekregen van een vriendin, nog voor m'n verjaardag, van Return to Sender. Dit hangt al te prijken in m'n atelier. 




Cheesecake

Bodem (volgens eigen recept)
75 gram bloem
75 gram griesmeel
50 gram basterdsuiker
115 gram zachte ongezouter boter (op kamertemperatuur)

Vulling (volgens het recept van Nigella Lawson)
450 gram kwark
150 gram fijne suiker
4 eieren gesplitst (medium)
1 el maizena (of aardappelzetmeel)
250 gram slagroom (licht geklopt)
3 el citroensap
rasp van 1 citroen (alleen als ie biologisch is)
1 tl vanille extract (of binnenkant vanillestokje)

Springvorm 24 cm

* * *

Verwarm de oven voor op 150 graden.
Mix de bloem, griesmeel en basterdsuiker samen met de boter tot een egaal deeg. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier. Klem het papier ertussen en knip de rest eraf. Het deeg op de bodem verdelen en mooi aandrukken met je vingers. Dan 15 minuten in de oven. Daarna af laten koelen op een rooster.

Dan de oven op 170 graden voorverwarmen voor de volgende stap.
Mix de kwark met de suiker in een kom, gevolgd door de ei-dooiers, de maizena en het citroensap en eventueel snufje zout. Daarna de licht geklopte slagroom erdoor scheppen. Mix in een apart kom het eiwit tot een stevig geheel, tot er piekvorming is. Neem een flinke schep van het eiwit (ter grootte van een soeplepel) en klop deze stevig door de roommassa. De rest van het eiwit in 3 stappen erdoor scheppen. Schep dan het geheel bovenop de bodem in de springvorm en zet deze in de oven voor een uur. Het geheel gaat mooi rijzen en krijgt een mooie goudgele kleur. Als de baktijd erop zit, laat de springvorm afkoelen op een rooster en waarschijnlijk komen er barsten in de taart, maar zie dit als een teken van de authenticiteit. Als de taart afgekoeld is, bedek 'm dan met plastic folie (nog steeds in de springvom) en zet 'm een nacht in de koelkast, voordat je 'm serveert. Als dit lukt, wij hebben 'm eerder gegeten...





2 opmerkingen:

  1. Dat ziet er allemaal weer lekker uit!!!
    Veel schaatsplezier morgen.

    XXX Santje

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had zo aan willen schuiven, lekker hoor. Het recept voor de taart komt in mijn receptenboekje.
    Fijn schaatsweekend,

    BeantwoordenVerwijderen